Et Fælles Skridt

Et Fælles Skridt er en metode til at sikre tryghedsskabende fællesskaber for og med mennesker i psykisk sårbarhed. Metoden skal gøre det nemmere at blive en del af etablerede fællesskaber med fokus på recovery og deltagelse i civilsamfundet – fælles skaber vi inspiration og mening for hinanden!

Hvordan kan I anvende Et Fælles Skridt, tænker I måske? 

Lad jer inspirere af de forskellige værktøjer og materialer, se videoen eller anvend det, der giver mening for dig til at nå dit nye fællesskab.

– og kontakt os hvis du har mod på en snak om fællesskab, hvor vi drøfter dine behov og muligheder i at anvende Et Fælles Skridt.

Måske er du fagperson, som har kontakt til en borger, der ønsker at finde et skønt fællesskab? Du kan altid kontakte os for en sparringsnak eller anvende de forskellige skridt eller vores dialogkort til at begynde den gode snak om fællesskab. 

 

Et Fælles Skridt giver en tryggere vej ind i fællesskabet

HVORDAN

Tag ét skridt ad gangen. Har du svært ved at overskue mødet med større fællesskaber eller finde netop dét fællesskab, som passer til dine interesser og behov? Et Fælles Skridt er en metode, som du kan anvende eller lade dig inspirere af – måske du har brug for en Fællesskabsguide? En video af ruten til fællesskabet eller et minifællesskab til at øve dig? Uanset så er vores håb, at du lader dig inspirere og tager det, du kan bruge, med videre. 

HVORFOR

Fordi fællesskabet kan bidrage positivt til din trivsel og fordi vi alle har brug for et socialt netværk, kammerater og sammenhold i et selvvalgt fællesskab. Fællesskabet kan nemlig styrke og skabe nuancer i forståelsen af alt det, som diagnoserne forenkler og stigmatiserer. Et Fælles Skridt er en fælles følelse – og vi rækker hånden ud til dig som mangler en vej ind i fællesskabet!

HVAD OG HVEM

Oplever du ensomhed, social isolation eller lever med en psykisk sårbarhed, som gør det vanskeligt at træde ind ad døren til et nyt fællesskab? Det er rarest når man følges ad, føler sig godt forberedt og oplever en god velkomst eller at der faktisk er en plads rundt om bordet. Vi tror, at alle mennesker ønsker at være en del af et selvvalgt fællesskab med ligeværdighed og lige adgang. Desværre har mange med psykisk sårbarhed slået sig i forsøget – og nu på forhånd afskriver sig selv eller mangler troen på, at de faktisk godt må være med og kan bidrage.
Blandt andet kan du anvende og udforske et fællesskab via:

1. Ved at være med på afstand, mens du sidder derhjemme foran din telefon eller computer, og får et virtuelt indblik i et nyt fællesskab, en klub eller en forening i Odense. Det kalder vi det virtuelle fællesskab og kan være første skridt på din vej. Overvej hvad der ville gøre det nemmere for dig eller borgeren du samarbejder med til at tage det første skridt? Måske skal I lave en video af busruten, gå på foreningens hjemmeside mange gange eller få foreningen til at lave en kort intro-video? Brug det virtuelle til at minimere barrieren og lav en god forberedelse inden I tager fat i næste skridt.

2. Ved at tage et fælles skridt gennem deltagelsen i mini-fællesskaber. Fordi al begyndelse er svær. Det kræver øvelse, nye positive oplevelser og tryghed. På Stoppestedet har vi blandt andet mindre grupper og aktiviteter, hvor du kan øve dig eller få en smagsprøve på et fællesskab. Det kan også være en anden forening, som har en uforpligtende gruppe, hvor du kan lære dig selv bedre at kende sammen med andre. Hvad enten du øver smalltalk, at komme til tiden eller noget helt tredje. Måske du har lyst til at prøve en ny aktivitet af som for eksempel frivillig i den lokale genbrug, men synes det er for overvældende at melde dig ind eller forpligte dig til vagter? De fleste fællesskaber er åbne for, at du kan se det hele an eller få en form for prøveperiode. Luft ideen for dem. Et mini-fællesskab kan være uforpligtende, lærerigt og ofte gratis.

3. Ved at få støtte gennem en Fællesskabsguide i en periode indtil du finder dine ben og føler dig tryg i situationen. En Fællesskabsguide er en tryghedsperson, som kender til det hele i forvejen og som kan give dig en håndsrækning ind i fællesskabet. Fællesskabsguiden er måske allerede en del af det fællesskab, som du gerne vil ind i eller en såkaldt “gatekeeper”, som kan guide dig på vejen. På den måde er I fælles om at møde dit nye fællesskab, uanset om det er en idrætsforening, litteraturklub eller noget helt tredje, som du ønsker at udforske.

Download flyer til deltagere: Et_fælles_skridt_flyer_dig_DELTAGERE

Download flyer til samarbejde/foreninger: Et_fælles_skridt_flyer_SAMARBEJDE

VÆRDISÆT OG DELTAGERSKAB

Vores værdisæt ligger bag alt det, vi gør, fordi vi kan se, det gør en forskel, når vi forsøger at skabe en lige adgang til fællesskabet.

  •  Vi tror på, at alle mennesker drømmer om at indgå i et fællesskab med andre og få en oplevelse af at være ønsket og inkluderet.
  • Vi tror på, at mennesker vokser i mødet med andre i selvvalgte fællesskaber. At det giver en styrke at være til nytte, at det løfter selvværdet, selvbestemmelsen og den mentale trivsel.
  • Vi tror på, at deltagerskab og mangfoldighed er en ressource, hvor vi alle har mulighed for selv at byde ind og bidrage med det, vi kan. 
Lige adgang til fællesskaberne - bliv Fællesskabsguide

I det følgende giver vi nogle anbefalinger, som kan bidrage til, at du kommer godt fra start som Fællesskabsguide.

  • Skab en god kommunikation fra start

Hvad har det nye medlem behov for at vide inden sin første gang? Og hvordan holder I kontakten med hinanden? Foretrækker I sms, opkald eller andet?

En god, vedholdende og personlig kommunikation gør en forskel og giver en oplevelse af fællesskab. En god start kan være en personlig mail, en sms eller opringning, hvor I aftaler at mødes eller du introducerer dig selv. På den måde kan det nye medlem lande trygt i fællesskabet og føle sig ønsket.

  • En god velkomst starter med en god vært

Hvordan blev du selv taget imod, da du startede? Hvad gjorde forskellen for dig?

Overvej hvordan I byder velkommen i fællesskabet. Har I en god tjek ind og tjek ud kultur? – altså en fast måde at komme ind og ud af fællesskabet på. Mødes I om en kop kaffe, hilsner I på alle og har faste pladser eller afslutter I med en krammer? Ofte kan der både være implicitte og eksplicitte logikker som I først bemærker, når I reflekterer over den gode velkomst. Skab den gode og inkluderende velkomst som passer jer.

  • Brug din nysgerrighed – det vil sprede sig som ringe i vandet

Er der noget som Fællesskabsguiden skal være særlig opmærksom på? Et behvo for pauser, en sms i forvejen eller noget helt tredje. 

Vær nysgerrig på hvordan du bedst skaber tryghed. At skabe en stabil og tillidsfuld kontakt til et andet menneske tager tid. Vær åben og tålmodighed med det nye medlem. Det giver plads til forskellighed.

 

 Hvordan kan man begynde den gode samtale om fællesskab? Kig nærmere i vores Dialogkort og download dem her: Dialogkort

 Download materialet til Fællesskabsguide: Et_fælles_skridt_flyer_A5_TRYK

MATERIALER TIL INSPIRATION

Download afrapporteringen fra Odense Kommunes Profilprojekt: PROFILPROJEKT rapporteringen

Download flyers: Et_fælles_skridt_flyer_dig_DELTAGERE

Download anbefalingerne som Fællesskabsguide: Et_fælles_skridt_flyer_A5_TRYK

Download vores Dialogkort – den gode samtale om fællesskab: Dialogkort

Vores håb er, at du lader dig inspirere og tager det,

du kan bruge, med videre. 

HISTORIEN BAG

Et Fælles Skridt startede med støttet af Slots- og Kulturministeriet i 2021, dernæst blev det et profilprojekt under Odense Kommune og eksisterer nu som en metode under Stoppestedet.

Et Fælles Skridt er en metode, der støtter mennesker med psykisk sårbarhed i at blive en del et fælleskab. Metoden hviler på erfaringsbaseret viden, deltagerskab og ligeværdighed. Deltageren kan gennem tre forskellige skridt udforske og øve deltagelsen i nye fællesskaber.

Et Fælles Skridt bidrager til en øvet oplevelse af muligheder for den enkelte, mens en tilknytning til civilsamfundet og foreningslivetstyrkes gennem Fællesskabsguidens håndsrækning.

 

 

 

Telefon