Et Fælles Skridt

Et Fælles Skridt skal gøre det nemmere for mennesker med psykisk sårbarhed at blive en del af etablerede fællesskaber med fokus på recovery og deltagelse i civilsamfundet.

Gennem tre skridt brobygger vi til et givent fællesskab. Det kan være den lokale badmintonklub, litteraturklub eller fællesspisning. Vi arbejder med empowerment, gensidighed og øvelsen i deltagelsen.

Et Fælles Skridt giver en tryggere vej ind i fællesskabet 

HVORDAN?

Tag et skridt ad gangen. Har du svært ved at overskue mødet med større fællesskaber eller finde netop dét fællesskab, som passer til dine interesser? Vi guider og støtter dig hele vejen.

HVORFOR? 

Fordi fællesskabet kan bidrage positivt til din trivsel og fordi vi alle har brug for et socialt netværk, kammerater og sammenhold.

HVAD OG HVEM? 

Et Fælles Skridt er en fælles følelse – og vi rækker hånden ud til dig som mangler en vej ind i fællesskabet!
Oplever du ensomhed, social isolation eller lever med en psykisk sårbarhed, som gør det vanskeligt at træde ind ad døren til et nyt fællesskab? Det er nemmere, når vi følges ad!

Du kan deltage i tre skidt mod dit nye fællesskab 

Første skridt.

er de virtuelle fællesskaber. Dem finder du på alle sociale medier ved at søge på “Et Fælles Skridt”. Her kan du være med på afstand, mens du sidder derhjemme foran din telefon eller computer.

Andet skridt..

er mini-fællesskaberne, som er mindre øvelsesgrupper. Her får du en smagsprøve på fællesskabet og bliver klædt på til at tage næste skridt. Det er uforpligtende og lærerigt.
.

Tredje skridt…

er deltagelsen i større fællesskaber. Her støttes du af en frivillig brobygger med en ekstra håndsrækning ind i fællesskabet.
På den måde er I fælles om at møde dit nye fællesskab, uanset om det er en idrætsforening, litteraturklub eller noget helt tredje, som du ønsker.
Til Fagpersoner & samarbejde

Et Fælles Skridt anvender både virtuelle redskaber, frivillige og mindre grupper som kan gøre vejen og deltagelsen nemmere. Tiltaget favner målgruppen fra 21 år og op, som sparsomt eller ingen erfaring har med foreningslivet, og som oplever, at det er svært på egen hånd at komme ind i fællesskabet. Ingen skal være alene og særligt ikke med en psykisk sårbarhed, i overgangen til recovery eller efter en længere indlæggelse på psykiatrisk afdeling.

Fællesskabet er vigtigt, og det mærker vi nu mere end nogensinde før. Fællesskabet kan nemlig styrke og skabe nuancer i forståelsen af alt det, som diagnoserne forenkler og stigmatiserer. Et Fælles Skridt sigter mod at mindske ensomhed og forhindre at eventuelle svære livssituationer ikke forværres i efterveerne af coronakrisen.

Et Fælles Skridt drives af frivillige, en projektleder og en aktionsgruppe. Vi ser stort potentiale for vidensdeling og erfaringsudveksling – og derfor må I mere end gerne tænke os ind i alle de relevante sammenhænge, hvis I ser samme potentiale. Om det er jeres morgenmøde, teams møde eller det konkrete møde med borgeren, så kommer vi gerne og fortæller!

Aktionsgruppen

I skrivende stund er vores aktionsgruppe under udvikling. Aktionsgruppen skal bidrage til at vi bliver klogere på egen praksis, så vi hele tiden sikrer, at vi gør, hvad vi har sat os for. Aktionsgruppen skal sammen med projektlederen evaluere og finde frem til de bedste løsninger, så vi efter et års prøvetid, kan forankre indsatsen.

Forventningen er, at projektet skal forankres og fastholdes som en del af Stoppestedets og Sind Fyns øvrige tilbud. Aktionsgruppen mødes ca. hver anden måned og der er stadig plads til flere frivillige kræfter. Har du lyst til at bidrage med gode ideer og indspark til et projekt i rivende udvikling? Vi har både brug for fagpersoner eller studerende fra social- og sundhedsfaglige uddannelser, frivillige ildsjæle, kommunale perspektiver mm.

Du får erfaring med organisering af frivilligt arbejde, psykiatri kendskab og projektudvikling. Hvis du er interesseret i at høre mere om gruppen eller kan se dig selv være en del af den, så kontakt projektleder Camilla Ellegaard.

Lige adgang til fællesskaberne - Workshop for Jer

Et Fælles Skridt ønsker at skabe lige adgang til fællesskaberne, så mennesker med psykisk sårbarhed kan spejle sig og opleve sammenhold.

Som forening (uanset om I er sports-, fritids-, og social) vil i blive klædt på til at blive psykiatri-venlige. Dette gøres gennem en workshop, hvor projektlederen kommer på besøg i jeres forening.

I workshoppen vil I blandt andet få viden og redskaber til at gøre jeres forening rummelig for mennesker med psykisk sårbarhed.

Herunder hvordan I kan støtte og guide til en vedholdende deltagelse, og hvordan I kan forme tiltagene efter jeres forenings ønsker.

Camilla Ellegaard, Projektleder

 

Vores historie

Et Fælles Skridt er støttet af Slots- og Kulturministeriet og skal med bevillingen udvikle og teste i hele 2021. Projektet fungerer som et beredskab, men også som en forebyggende indsats, der på sigt skal mindske ensomhed og forankres til en bæredygtig tilgang.

Vi påstår ikke, at vi har løsningen, men beredskabet skal finde ud af hvad løsningen kan være ift. den bedste brobygning og deltagelse.

Projektet ejes af Sind Fyn, men udspringer i høj grad af værestedet Stoppestedets mangeårige erfaringer, brugerkendskab og engagement i civilsamfundet.

Et Fælles Skridt samarbejder desuden med Center For Mental Sundhed, Frivilligcenter Odense, peer-to-peer Odense og Åbent Sinds Ungegruppe.

Telefon